;
Start | Nyheter | Lagen | Kalender & Resultat | Klubbinfo | Arenan | Historik | 600-klubben | Servicegrupp | Länkar | Webbutiken | Support | Press

Nšsta match
VS
Smederna Indianerna
Eskilstuna
Klockan: 19:00
Datum: 2016-06-28

Entrepriser 2016 (elitserien)
Vuxen (18+ Śr): 170:-
Ungdom (16-18 Śr): 80:-
Barn (0-15 Śr): fri entrť.
Parkering: gratis.
Lšktarplats: 40:-

Nšsta mŚnadsmŲte
Datum: 15 augusti
Tid: 19,00
Plats: Klubbstugan


Nšsta match - Elit B
ICA Maxi Arena
Klockan:
Datum:

Höga berg och djupa dalar
Match: Indianerna - Kaparna (2005-07-19)
Resultat: 52-44
Publik: 2061


Fast denna kväll var det ett högt berg kvar efter den djupa dalen, detta var en kväll som slutade på topp!

Matchen inleddes på ett mästerligt sätt, Roman Povazhny som var tillbaka i laget efter att ha varit överställd och ur-Indianen Henrik "Henka" Gustafsson körde in en 4-2:a i Indianfavör efter att "Henka" tagit en trygg seger och Roman efter en vild kamp om andraplatsen mot Kaparnas Jaroslaw Hampel som han tyvärr tvingades ge upp i alla fall bärgade enpoängaren. Denna inledande framgång följdes upp i reservheatet där hemmalagets reserver Maciej Kuciapa och Magnus Zetterström som sedermera också skulle bli något av nyckelfigurer för matchens utgång körde in en mycket klar 5-1:a genom fin lagåkning mot kaparnas Kim Jansson och Emil Kramer.


Kuciapa och Zetterström firar 5-1:an från heat 2.

Efter denna inledande stigning vände så bergochdalbanan mot en mörk dalgång, i detta det tredje heatet totalmissar ett av Indianernas tyngsta kort Kaj Laukkanen starten totalt och åkningen vittnar inte den heller om att detta skulle bli någon gyllene kväll för den fortfarande halvskadade Finländaren. Något som däremot överraskar positivt är Rafal Okoniewskis åkning i detta heat, visserligen fick han ge sig mot den segrande Roman Chomik men inte utan strid. Heatet slutade 2-4 och ställningen efter tre körda heat var därmed 11-7 till hemmalaget.


Rafal Okoniewskis körning överraskade positivt

Nästkommande fjärde heat var något som riktades mycket uppmärksamhet, inte på grund av speciellt underhållande eller spännande körning utan av den enkla anledning att Tomasz Gapinskis mycket farliga körning mot Indianernas Piotr Protasiewicz retade gallfeber på hemmapubliken. Incidenten inträffade på den allra sista raksträckan precis innan mållinjen skulle korsas. Den jagande Indianföraren hade under de sista två varven gjort flertalet attacker för att ta sig om Kaparnas ledande Gapinski och gång på gång hade Gapinski lyckats försvara sin position. När Protasiewicz så efter en fin sistasväng lyckades komma upp jämsides kördes han helt sonika ut i staketet några få meter innan målgång, något som resulterade i att en varning utdelades till Kapföraren Gapinski. Detta mycket omtalade heat slutade hur som haver oavgjort efter att Indianernas Kuciapa bärgade enpoängaren före kapen Kramer.


"Pepe" åker ganska förbaskad in i depån efter Gapinskis fula körning.

Efter detta omtumlande heat följde så tre heat på raken man som Indiansupporter helst vill glömma, efter att Kaparna kört in hela tio poäng hade hemmalagets inledande ledning tillintetgjorts. Istället hade nu bortalaget en ledning på sex poäng (24-18). Sex poängs underläge betyder som alla vet toppningsmöjligheter, något som Indianlagledningen tog fasta på utgick svagt körande Laukkanen och in kom istället Protasiewicz. Detta heat skulle också bli "Pepes" chans till revansch mot Gapinski, något som Kapföraren uppenbarligen räknat med då han väldigt tidigt vek av när han hamnade utanför Indianpolacken. Istället blev det i startögonblicket "bortglömde" Emil Kramer som betvingade Protaciewicz till en enpoängare, samtidigt lyckades den för dagen mycket fint körande Rafal Okoniewski lägga beslag på den så viktiga trepoängaren.


"Pepe" fick revanch på Gapinski i heat 8.

De två följande heaten var en utväxling av 4-2:or vilket gjorde att det i paus fortfarande var en bortaledning med fyra poäng (32-28). Det första heatet efter paus bjöd återigen på en uppvisning i lagåkning från de fenomenala Indianreserverna. Denna dubbelseger tog matchen tillbaka till ursprungsläget, oavgjort, och "dalgången" var över, och fortsättningen på kvällen var en enda lång stigning.

Efter två oavgjorda heat och en fortsatt oavgjord poängställning (39-39) var det så dags för hemmalaget att explodera, Protasiewicz och Kuciapa ställdes mot Kaparnas denna kväll två bästa förare, Chromik och Gapinski. Indianparet knep starten och genom att "Pepe" agerade lite "bromskloss" och Kuciapa körde mycket snabbt på yttern kunde Indianerna bärga en oerhört viktig dubbelseger i detta avslutande ordinarie heat.


Protasiewicz och Kuciapa på väg mot en femetta

Med en hemmaledning på fyra poäng var det så dags för nomineringsheat, för de flesta helt givet att de båda Indianreserverna skulle åka i heat femton då deras gemensamma insatser tidigare under kvällen resulterat i två gemensamma femettor samt inte mindre än 20+4 inkörda poäng under kvällen. Istället föll valet jämte Kuciapa på Kaj Laukkanen?! Något som senare visade sig vara ett genidrag från lagledare Rikard Andersson.


Kaj Laukkanen, här i röd, fick chansen i heat 15.

Först såg det mörkt ut då Kaparduon Robert Miskowiak och Jaroslaw Hampel tog starten framför Kuciapa och Laukkanen. Inte förrän på det tredje varvet lyckades finländaren vara så nära att han på allvar kunde börja attackera de båda polackerna i täten och inte förrän i den sista kurvan lyckades den "flygande finnen" få ett riktigt bra spår innanför Miskowiak som dittills hade andraplatsen, men när han så lyckades passera denne nöjde han sig inte med det utan pressade sig så helt sonika också innanför den ledande Kapföraren Hampel. Som Kaj själv sa efteråt angående sista heatet och ryggskadan "Jag sket i ryggen, jag bara åkte!"

I och med denna heroiska insats i det femtonde heatet räckte allt annat än 1-5 till seger för att bärga två viktiga poäng, och detta gjorde Indianduon Protasiewicz/Okoniewski med lätthet mot Chromik och Gapinski genom att köra in en säker femetta vilket skrev slutresultatet till 52-44.


"Okon" och Protasiewicz firar segern med ärevarv.

Indianförarnas betyg: (1-5 där fem är bäst)

1. Roman Povazhny2 Gjorde ett mycket bra inledande heat men mattades tyvärr sedan.
2. Henrik Gustafsson2 Gjorde ett mycket bra inledande heat men sedan var det tungt, skall ha en eloge för att han erkände att hans grejer inte hängde med denna kväll och därmed självmant lät de som ansågs snabbare åka.
3. Kaj Laukkanen3 En stark trea på gränsen till fyra men med den inledningen är det inte befogat.Den flygande Finnen avslutade på ett strålande sätt med ett heat som kommer vara ihågkommet många år framöver!
4. Rafal Okoniewski 4 En stark fyra, gjorde säsongens bästa match på Svensk mark, visst har han fortfarande mycket ont i benet men nu åkte han otroligt tufft och bestämt.
5. Piotr Protasiewicz4 Svag fyra. Fattas några poäng för att det skall vara riktigt bra, avslutar med två viktiga femettor vilket ger en fyra.
6. Maciej Kuciapa4 En stark fyra. Tillsammans med reservkollegan den mest bidragande orsaken till seger denna kväll, en otrolig lagåkare!
7. Magnus Zetterström4 Också här en stark fyra. Zorros laghjärta går inte att ta miste på krigar i varje heat och denna kväll fick han den utdelning han förtjänade 11+1 är strålande!
8. Robin Törnqvist- Körde ej.
Skribent: Peter Johansson

Indianerna - Elitserien
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005

Indianerna - Elit B
2016
2015
2014

Indianerna - Division 1
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006© Indianerna Speedway 2014 - Kontakta kansliet: kansli@indianerna.nu