;
Start | Nyheter | Lagen | Kalender & Resultat | Klubbinfo | Arenan | Historik | 600-klubben | Servicegrupp | Länkar | Webbutiken | Support | Press

Nästa match
VS
Smederna Indianerna
Eskilstuna
Klockan: 19:00
Datum: 2016-06-28

Entrepriser 2016 (elitserien)
Vuxen (18+ år): 170:-
Ungdom (16-18 år): 80:-
Barn (0-15 år): fri entré.
Parkering: gratis.
Läktarplats: 40:-

Nästa månadsmöte
Datum: 15 augusti
Tid: 19,00
Plats: Klubbstugan


Nästa match - Elit B
ICA Maxi Arena
Klockan:
Datum:

Phu... vilken seger!
Match: Indianerna - Dackarna (2012-06-05)
Resultat: 45-43
Publik: 2249


Matcherna mellan Indianerna och Dackarna brukar alltid bli väldigt sevärda och spännande. Årets drabbning på ICA Maxi Arena blev verkligen inget undantag! Redan dagarna inför matchen skapades en del spänning då såväl Mathias Thörnblom som Fredrik Lindgren var osäkra på om de kunde komma till start. Först lämnade de återbud (p.g.a. skada), men under måndagen beslutade sig båda för att ändå göra ett försök att genomföra tävlingen. Speedwayförare är minst sagt gjorda av hårt virke!

Under själva matchdagen fick banfunktionärerna jobba oerhört hårt under hela kvällen. Inför matchen fick man bland annat hyvla av banan efter en del regnande, men när väl arbetet i princip var färdigt så kom nästa regnskur som åter igen försämrade banans skick. Den regntunga banan var inte direkt något som gynnade Indianerna när matchen slutligen kom igång. För en gångs skull var indianförarna riktigt heta iväg från start och i de tre inledande heaten hade man 5-1-ledning ut genom första böj. Men dessvärre var det någon indian i varje heat som gled ut för långt på yttern, hamnade i det tunga materialet, tappade fart och blev passerad på innern av Dackeförarna. Trots de fina starterna hade Indianerna alltså svårt att göra ett ordentligt ryck poängmässigt.

Det krävdes mycket arbete med banan under kvällen.

Inför det femte heatet kom ytterligare en regnskur, men då hade Indianerna äntligen hittat de rätta spåren, och långsamt började man också dra ifrån Dackarna. I just det femte heatet segrade Joonas Kylmäkorpi, som gjorde en efterlängtad comeback efter skadan han ådrog sig tidigt under säsongen i England. Kenneth Bjerre körde dessutom hem tredjeplatsen, vilket gav Indianerna en 4-2:a. I heatet därpå fyllde Indianerna på med ytterligare en 4-2:a, och i det åttonde och nionde heatet kom även två bejublade 5-1:or till hemmalaget. Efter de nio inledande heaten hade Indianerna kört till sig en ganska säker ledning på tolv poäng (33-21). Just då såg allting väldigt lovande ut. Alla körde bra och samtidigt hade man lite flyt i och med att Dackarnas störste stjärna Andreas Jonsson hade stora problem med sina cyklar och råkade ut för två stopp.

Men säg den lycka som varar förevigt. I samband med kvällens tionde heat började istället oflytet drabba Indianerna. Väl där fick Mathias Thörnblom till en kanonstart och tog ledningen tätt följd av Darcy Ward och Fredrik Lindgren. Antonio Lindbäck hamnade däremot efter i starten och i andra böj gick han omkull vilket innebar omstart. Och väl i omstarten förvandlades 3-3:läget istället till en 5-1:a för Dackarna. Thörnblom jagade hårt från sin tredjeplats, men tyvärr jagade han så pass hårt att även han gick omkull och blev utesluten. Därmed vann Dackarna heatet med 5-0 och helt plötsligt började matchen bli jämn igen.

Thörnblom i ledning före Ward innan omstarten.

I det andra och avslutande reservheatet lyckades Kenneth Bjerre och Thörnblom rädda ett oavgjort resultat, men därefter fortsatte Dackarna knapra in poäng. I det tolfte heatet var det Piotr Protasiewicz som föll i ett 3-3:läge, och i den efterföljande omstarten tog Dackarna en ny 5-1:a, något som gjorde att ställningen var 37-34 inför de tre avslutande heaten. För att vinna matchen behövde Indianerna börja vinna igen och lyckligtvis blev det också så. I det trettonde heatet körde Niels Kristian Iversen hem sin fjärde raka heatseger och dessutom fick han med sig Joonas Kylmäkorpi som kunde fullborda en oerhört viktig 5-1:a till Indianerna.

Inför de avslutande två heaten hade Indianerna kört till sig en sjupoängsledning, så en seger var med andra ord väldigt nära att bli verklighet. Men i det näst sista heatet hände än en gång det som inte fick ske, och detta efter ett kontroversiellt domslut. Först ramlade Antonio Lindbäck och blev utesluten. Inga konstigheter så långt, men i omstarten däremot. Piotr Protasiewicz tog kommandot om ledningen och såg ut att kunna säkra segern till Indianerna, men på det tredje varvet körde den vilt jagande Darcy Ward in i "Pepes" cykel som omedelbart började ryka efter kollisionen. Ett par sekunder senare gick kedjan av vilket ledde till att även "Pepe" kraschade. Som tur var hann Fredrik Lindgren (som låg trea) precis undvika att köra in i "Pepe", som tillsammans med de 2249 åskådarna, var ursinniga på domarens beslut att utesluta Protasiewicz. "Pepe" dömdes som vållande till kraschen medan Ward (som körde av kedjan) klarade sig utan bestraffning. Kan man inte åka om en förare så verkar det med andra ord vara okej att istället köra sönder motståndarnas cyklar... Rätt eller fel, Dackarna vann heatet med 5-0 för andra gången i matchen och inför det absolut sista heatet var ställningen 42-40 till Indianerna.

Protasiewicz på väg omkull...

För att säkra segern behövde Indianerna ett oavgjort resultat i det avslutande heatet, där Niels Kristian Iversen och Joonas Kylmäkorpi ställdes mot Darcy Ward och Michael Jepsen Jensen. Som så många gånger förr under säsongen flög Iversen iväg från starten och tog direkt kommandot om ledningen tätt följd av de båda Dackeförarna. Joonas Kylmäkorpi bommade däremot starten och fick stopp på cykeln efter ett par varv. Allting hängde därmed på Iversen. Han var hårt ansatt av Ward under alla fyra varv, men Iversen gjorde inga misstag. Han höll ledningen in i mål och säkrade segern till Indianerna med siffrorna 45-43. Inte helt fel att matchens gigant, som körde hem maximala 15 poäng, fick avgöra tillställningen! För Dackarnas del blev det den första förlusten för säsongen.

Kvällens kung, Niels Kristian Iversen före Ward.

Indianförarnas betyg: (1-5 där fem är bäst)
1. Antonio Lindbäck1Har otroligt mycket oflyt just nu. Presterar bra i alla ligor bortsett från just Sverige. Får hoppas det lossnar snart.
2. Joonas Kylmäkorpi4Joonas har varit saknad! Väldigt bra comeback i Sverige, i synnerhet med tanke på de svåra väderförhållandena.
3. Niels Kristian Iversen6Andra matchen i rad som Iversen kör hem full pott. Vad ska man säga? Världsklass. Förtjänar mer än maxbetyg, så det blir en sexa.
4. Hans Andersen2Med tanke på GP-statusen så är det inte riktigt godkänt med 4 poäng, men kämpar i alla fall väldigt bra och var med och körde hem en superviktig 5-1:a.
5. Piotr Protasiewicz3Inledde mästerligt, men fick avslutningen på tävlingen förstörd av strul och en domartabbe.
6. Kenneth Bjerre3Gör en bra match från sin reservposition. En klar uppryckning sedan senast!
7. Mathias Thörnblom3Att ens komma till start i matchen efter förra veckans krasch är en bragd i sig. Körde dessutom väldigt fint och tog de poäng man kan begära. Med lite mer flyt så hade det eventuellt blivit två, tre poäng till.

Skribent: Link

Indianerna - Elitserien
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005

Indianerna - Elit B
2016
2015
2014

Indianerna - Division 1
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006© Indianerna Speedway 2014 - Kontakta kansliet: kansli@indianerna.nu