;
Start | Nyheter | Lagen | Kalender & Resultat | Klubbinfo | Arenan | Historik | 600-klubben | Servicegrupp | Länkar | Webbutiken | Support | Press

Nästa match
VS
Smederna Indianerna
Eskilstuna
Klockan: 19:00
Datum: 2016-06-28

Entrepriser 2016 (elitserien)
Vuxen (18+ år): 170:-
Ungdom (16-18 år): 80:-
Barn (0-15 år): fri entré.
Parkering: gratis.
Läktarplats: 40:-

Nästa månadsmöte
Datum: 15 augusti
Tid: 19,00
Plats: Klubbstugan


Nästa match - Elit B
ICA Maxi Arena
Klockan:
Datum:

Ett fyramannalag räcker inte för att vinna
Match: Bajen Speedway - Indianerna (2007-08-07)
Resultat: 56-40
Publik: 2383


Den svenska elitserien är världens kanske tuffaste speedwayliga och som bekant består varje seriematch av två lag med 7+1 förare vardera. När en av dessa förare inte lyckas är det inte speciellt enkelt att vinna. När tre av dessa förare inte lyckas, ja då är det i princip omöjligt, i alla fall för Indianerna anno 2007. Just en sådan ”genomklappning” var precis vad som inträffade i årets bortamatch mot stockholmslaget Hammarby.

Hammarby tog redan i det första heatet kommandot om ledningen i matchen då Tomasz Gapinski och Scott Nicholls svarade för kvällens första femetta. Indianerna vek dock inte ner sig för det lilla missödet, för redan i det andra heatet svarade far & son Gustafsson med kvällens första – och enda – indianfemetta, detta efter två bra starter och mycket fin paråkning. Således var ställningen 6-6 efter de två inledande heaten.


"Henka" och Simon Gustafsson på väg mot en femetta i heat två!

I det tredje heatet kontrade åter Hammarby. Den forne juniorvärldsmästaren Jesper B Jensen vann heatet enkelt före lagkamraten Martin Smolinski och de två indianförarna Laukkanen/Okoniewski. Femettan som hemmalaget med andra ord körde in gav dem en fyrapoängsledning, och den ledningen tappade de sedan aldrig, även fast matchen stod och vägde i några heat därefter. I det fjärde heatet lyckades exempelvis Piotr Protasiewicz överraskande enkelt besegra den nuvarande VM-ledaren Nicki Pedersen och bakom honom räddade Simon Gustafsson tredjeplatsen. Därmed var Indianerna efter fyra körda heat bara två poäng bakom hemmalaget, och efter de två följande heaten, som båda slutade 3-3, så var ställningen 19-17.


Piotr Protasiewicz kör ifrån Nicki Pedersen!

I det sjunde heatet tog dock det roliga slut, för där körde Hammarby åter in en femetta och än en gång var det paret Laukkanen/Okoniewski som tvingades att se sig besegrade. Ändå ska man veta att Laukkanen vann starten, men sedermera blev omkörd av både Nicholls och Gapinski. Ledningen växte därmed till sex poäng.

Det efterföljande åttonde heatet slutade 3-3 efter att Protasiewicz och Martin Smolinski haft en fantastiskt fin och hård kamp om ledningen i samtliga fyra varv. ”PePe” tog starten och ledde i princip hela heatet, hårt uppvaktad av den unge tysken, men på det sista varvet lyckades tysken passera indianstjärnan. Men ”PePe” gav sig dock inte, i sista kurvan på det sista varvet gick han långt ut och fick med sig så pass mycket fart att han flög förbi Smolinski på yttern och på mållinjen lyckades rädda det oavgjorda resultatet. Efter en följande fyrtvåa i hemmafavör och ett oavgjort heat var ställningen 34-26 när det var dags för paus.


Smolinski före "Pepe" på sista varvet... innan "Pepe" passerar!

Efter pausvilan tog Hammarby ganska snabbt död på matchen. I det elfte heatet utökade de till att börja med ledningen till tio poäng efter att Freddie Eriksson och Kim Nilsson kört in en fyrtvåa mot ”Henka” och Simon. De två följande heaten slutade oavgjort efter två lyckade toppningar, men samtidigt som exempelvis Protasiewicz åter lyckades besegra Nicki Pedersen var lagkamraten Ferjan efter redan i starten. Det fjortonde heatet slutade med en ny Hammarby-femetta och således hade de säkrat segern, ställningen var 49-35 inför de två avslutande nomineringsheaten!

Det första nomineringsheatet slutade 3-3 efter ett något underligt händelseförlopp. Martin Smolinski vann heatet enkelt, men bakom honom hade ”Henka” och Simon Gustafsson en hård kamp med Jesper B Jensen. Jensen gjorde ett misstag i andra kurvan på första varvet och tappade båda indianförarna framför sig. Redan i nästa kurva tog han sig åter förbi, men detta genom att köra med båda hjulen innanför banmarkeringen. Därmed blev han under heatets gång utesluten och trots att han ganska klart störde de båda indianförarna så fick heatet fullföljas. Jensen tog förövrigt andraplatsen in i mål, så den visuella femettan blev alltså en 3-3:a. Det avslutande sextonde heatet slutade sedan med en fyrtvåa till Hammarby och således stod det klart att Indianerna hade slagits tillbaka med 56-40.


Jesper B Jensen passerar "Henka" och Simon innanför banmarkeringen.

Det största problemet för Indianerna var – precis som vanligt i år – att inte samtliga sju förare kom upp i sin normala nivå. Den här gången tog Zetterström, Okoniewski och Laukkanen tillsammans 5+1 poäng. I övrigt tog resterande indianförare minst 5+1 poäng vardera. Kontentan från matchen är således att man inte kan vinna en match med bara fyra förare, i alla fall inte på bortaplan mot serietrean Hammarby!

Vi tackar Hammarby för en god match och önskar lycka till under fortsättningen av säsongen.

Indianförarnas betyg: (1-5 där fem är bäst)
1. Magnus Zetterström1Bedrövlig insats.
2. Matej Ferjan3Godkänd, men absolut inte mer. I sista heatet blev han utträngd i planket av "Pepe"
3. Rafal Okoniewski1Ingen lyckade comeback!
4. Kaj Laukkanen2Kämpar och sliter, men det är inte bra att bli omkörd när startena sitter pefekt.
5. Piotr Protasiewicz4Gör utan tvekan en av sina bästa insatser för året, starkt att besegra Nicki Pedersen två gånger!
6. Henrik Gustafsson3"Henka" gör ett bra jobb, men har dessvärre lite svårt att besegra de ordinarie motståndarna.
7. Simon Gustafsson3Åter igen en fin insats av Simon!
8. Ludvig Lindgren-Åkte ej

Skribent: Link

Indianerna - Elitserien
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005

Indianerna - Elit B
2016
2015
2014

Indianerna - Division 1
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006© Indianerna Speedway 2014 - Kontakta kansliet: kansli@indianerna.nu